Programma's

0. Bestuur en ondersteuning

0. Bestuur en ondersteuning

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden bestuur, gemeentelijke organisatie, dienstverlening en belastingen.

Ontwikkelingen

Verkiezingen
Op woensdag 22 november 2023 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Door de val van het kabinet zijn de verkiezingen eerder en niet zoals gepland over 4 jaar in 2025. De gemeente is verantwoordelijk voor de organisatie van referenda en alle verkiezingen. De centrale overheid heeft aangegeven dit jaar geen extra vergoeding voor deze verkiezingen aan de gemeenten te geven. De voorbereidingen zijn al in volle gang, zoals het regelen van de inrichting van stembureaus, werven van stembureauleden en stemmentellers en het drukken van stembiljetten etc.

Externe (markt)ontwikkelingen
Grote thema's die een stempel drukken op 2023 zijn inflatie, energieprijzen, energietransitie, de Oekraïense vluchtelingenstroom, armoede en de krapte op de arbeidsmarkt. Daarbij de val van het kabinet Rutte-IV waardoor op rijksniveau geen nieuw beleid uitgewerkt wordt. Deze externe ontwikkelingen hebben impact op de eigen interne organisatie en op de uitvoering van onze taken en beleidsopgaven. Deze ontwikkelingen hebben ook invloed op onze beleidskeuzes én zullen bepalend zijn voor de uitvoerbaarheid van deze begroting. We zullen nog meer dan anders vooraf risico’s moeten inschatten en er op anticiperen. De risico's inventariseren en actualiseren we in de meerjarenbegroting.

Inhuur derden / krapte op de arbeidsmarkt
Als gevolg van de toenemende vergrijzing, de groei van de economie en de arbeidsmarktkrapte blijft het een uitdaging om nieuwe medewerkers aan te trekken. Wij als kleinere gemeente concurreren met de grotere gemeenten ons om heen, die betere arbeidsvoorwaarden kunnen bieden. Dit geeft beweging op de arbeidsmarkt, waardoor ook op het behouden van ervaren en gekwalificeerd personeel spanning staat. Vacatures zijn lastig in te vullen en staan langer open. We zijn genoodzaakt personeel van derden in te zetten. Binnen de ambtelijke organisatie zetten wij de beschikbare capaciteit zo efficiënt en doeltreffend mogelijk in. Wij kunnen echter niet voorkomen dat door de openstaande vacatures soms taken anders geprioriteerd worden. Het volume van inhuur derden zal over geheel 2023 volgens onze huidige prognose weer fors zijn. Het streven blijft echter om de inhuur in te perken daar waar dat mogelijk en verantwoord is. Via het thema aantrekkelijk werkgeverschap proberen we nieuwe medewerkers aan ons te binden en te behouden.  

Gewijzigde WGR
Het Rijk wil met de wijziging van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen (WGR) per 1 juli 2022 de democratische legitimiteit versterken door de gemeenteraden meer invloed te kunnen laten uitoefenen op de gemeenschappelijke regelingen. De raden van de gemeenten kunnen daarbij met name aan de voorkant van dit proces een belangrijke richting geven door bijvoorbeeld afspraken te maken over onderwerpen waarbij zij nader betrokken willen worden (verruiming zienswijze) of door een raadsadviescommissie in te stellen. De raad krijgt meer mogelijkheden om invloed te hebben op het functioneren van een regeling, bijvoorbeeld via verplichte afspraken over evaluatie van de regeling en de verplichting om scherpere afspraken te maken over (financiële) gevolgen van uittreding voor de uittredende deelnemers. Daarnaast komen er extra controlebevoegdheden, zoals de mogelijkheid om een enquête in te stellen over het functioneren van de gemeenschappelijke regeling. Deelnemers van een gemeenschappelijke regeling hebben tot 1 juli 2024 de tijd om hun regeling in overeenstemming te brengen met de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen. Op dat moment moet de besluitvorming over alle te wijzigen gemeenschappelijke regelingen zijn afgerond. De GR brengt de aanpassingen eerst in hun dagelijks bestuur en vervolgens worden de raden in de gelegenheid gesteld hun zienswijze te geven over het ontwerpvoorstel.   

Beleidskaders

  • Besturingsfilosofie
  • Dienstverleningsvisie 2018-2022
  • Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017 Liemerse gemeenten en SDL
  • Collegeprogramma 2022-2026  (2022)
  • Financiële verordening (artikel 212 Gemeentewet) 2023
  • Verordening controle financieel beheer en organisatie (artikel 213 Gemeentewet) 2023
  • Nota Verbonden partijen
  • Nota reserves en voorzieningen 2018
  • Nota activerings- en afschrijvingsbeleid 2022
  • Beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen 2023
  • Nota garantiebeleid 2023
  • Normen- en toetsingskader 2023
  • Verordening Rekenkamer 2023
  • Verordening op de raadscommissies (3e wijziging, 2023)

Lasten, baten en saldo

bedragen x € 1.000

21.554

12,6 %

108.762

66,3 %

Deze pagina is gebouwd op 09/18/2023 14:36:48 met de export van 09/18/2023 14:22:48